Geschiedenis


Ergens aan het begin van de jaren ’90 gaan enkele vaders met een groep jongeren een week survivallen in de Ardennen. Zij kennen elkaar via de Hooge Berktgemeenschap in Bergeijk. Een of twee jaar later werd in die gemeenschap het initiatief genomen om jaarlijks voor 12+ jongeren in de zomer een zeilkamp te houden op de Maasplassen in de omgeving van Thorn, waar de HB gemeenschap ook was gevestigd.

Na 3 jaar  zeilkamp wordt  de week omgevormd tot een actiever survivalkamp. Al snel word de omgeving van Thorn te vertrouwd en trekken de jongeren tijdens de week 2 dagen naar de Ardennen. Sinds 2000 word het kamp in de Ardennen gehouden, 7 jaar in de omgeving van Vielsalm, later op verschillende andere plekken.

Ieder jaar doen tussen 35 en 50 jonge mensen mee aan wat nu ZOKA (zomerkamp) heet, steeds gehouden begin augustus. 

Op 12 maart 2008 worden de statuten van “STICHTING AD FUNDUM ET EMERGO” vastgesteld. Wat begon als een jongerenbeweging binnen het verband van de HBG, is nu een zelfstandige stichting geworden. 

Doel van de beweging:

Ad fundum beoogt vriendschap tussen jongeren op te zoeken en activiteiten te organiseren die deze vriendschap stimuleert.

Activiteiten: 

Als eerste en belangrijkste het jaarlijkse zomerkamp; verder voorbereidingsweekenden, themaweekenden, feesten, reflectiedagen.

Organisatie:

In de beginjaren organiseerden leden van de gemeenschap het zeil/survivalkamp voor de jongeren. Een groter wordende groep van de jongeren bleef jaar na jaar deelnemen aan het kamp. Gaandeweg raakten meer jongeren betrokken bij de organisatie van het zomerkamp.

Sinds enkele jaren is de organisatie helemaal in handen van de jongere mensen gekomen, die intussen ook al wat ouder zijn geworden.

Nu coördineert een organisatie-team van vier personen de hele opzet van het ZOKA en de andere activiteiten.